Date 1993-11-09

Publication De Standaard

Performance(s) Exiles

Artist(s)

Company / Organization

Keywords lunateaterkraaijexilesfiktienovemberlezingentemanummerfantastenjoyce-kennerkaaiteater-programmatie

Kaaiteater programmeert vergeten stuk van Joyce

BRUSSEL -- Hoofdbrok van de Kaaiteater-programmatie voor de komende maanden zijn drie voorstellingen. Twee ervan, De fantasten van Musil door De Tijd en 1794 naar Dantons dood van Büchner door Stan gingen reeds in Antwerpen in première. Exiles van James Joyce, een "vergeten" stuk, gaat volgende woensdag in première in het Lunateater

Daarna volgt een lange toernee door Vlaanderen en Nederland. De regie wordt gevoerd door Peter van Kraaij, de cast bestaat uit Josse De Pauw (die eerder met Van Kraaij het kind van de smid maakte), Frieda Pittoors, Tamar van den Dop en Josse Verbist. Speciaal voor deze voorstelling werd een nieuwe vertaling van het stuk gemaakt door Joyce-kenner Geert Lernout. Op donderdag 11 november is er om 19 uur in het Lunateater een gesprek met vertaler en regisseur over het stuk, de vertaling en de regie.

Parallel met de teaterprogrammatie loopt het initiatief "Landschappen". In een reeks multi-mediale lezingen, georganizeerd door Marianne Van Kerkhoven, wordt de kritische functie van en het denken over teater en de band ervan met de wereld onderzocht. Op 6 en 7 december gaan de lezingen over de dood, op 7 en 8 februari wordt aandacht besteed aan fiktie in het teater versus fiktie in andere media als televisie, film of "virtual reality".

Naast de lezingenreeksen in het Luna-teater geeft Kaaitheater met buitenlandse partners het tijdschrift Theaterschrift uit. Onlangs kwam een nieuw temanummer met als titel De binnenkant van de stilte uit. Daarin staan bijdragen van onder anderen Bill Viola en Jean-Marc Adolphe, en gesprekken met onder meer Peter van Kraaij en Carlotta Ikeda.

"Exiles" speelt in het Lunateater van 10 tot en met 13 november om 20.30 uur en op ?? november om 17 uur.