Date 1987-02-24

Publication De Standaard

Performance(s)

Artist(s) Chapman, Graham

Company / Organization

Keywords kamagurkaseeleherranderhalfgoedendagappointmentdrijvenddebielgezelschapsspelletjedentist

A boring chap, man!: Graham Chapman met vertraging

LEUVEN -- Graham Chapman, u wellicht bekend van Monty Python, had enkele weken geleden moeten optreden in de "Week van de onbehaaglijke komedie", maar kon toen door de barre weersomstandigheden Leuven niet tijdig bereiken. Vrijdag jl. maakte hij dan zijn opwachting in de stadsschouwburg, ingeleid door Kamagurka en Herr Seele. Wat mij betreft, had hij evengoed weg kunnen blijven.

De enige manier waarop zijn anderhalf uurtje triviale antwoorden op vragen vanuit het publiek, doorspekt met een zeer behoorlijke dosis nonsens en meligheid, nog enigszins te appreciëren viel, was als een nieuwe versie van Publikumsbeschimpfung.

Gewoon drijvend op de idolatrie van het publiek voor eer populaire ster, zet Chapman iedereen in zijn hemd, want zeg nu zelf, als een wildvreemde je anderhalf uur zou onderhouden over zijn kwalen, zijn ideeën en belevenissen en die van zijn vrienden, op de meest nonchalante manier, dan zou je interesse snel verdwijnen.

Maar op een leuke toeschouwer na, die een kwartier voor tijd met een vrolijke goedendag ("Sorry, I have an appointment with my dentist") luidruchtig de zaal verliet, bleef iedereen rustig zitten. Als beloning vergastte Chapman iedereen ten slotte nog op een vrij debiel grapje met een gezelschapsspelletje.

De inleiding van Kamagurka en Herr Seele viel iets beter te pruimen, maar had uiteindelijk ook niet veel meer om het lijf dan een opwarmertje van vroegere grappen. U ziet, het is niet al goud wat blinkt. Afgezien van de gepeperde rekening die Chapman prezenteerde.