Date 1985-11-22

Publication De Standaard

Performance(s) La gamme d'amour

Artist(s)

Company / Organization Open Compagny

Keywords speelkwartieramourbischoffsheimlaanteaterruimteinrijpoortprogrammatieoorspronkelijkebarrikadenpleintraphalgeformalizeerd

Open Compagny opent teaterruimte: Nieuwe versie van Ensors "La gamme d'amour"

BRUSSEL -- "Open Compagny ", een nieuwe teatergroep, brengt haar versie van Ensors "La gamme d'amour" in het K4 Speelkwartier, een luisterrijk oud burgershuis aan de Bischoffsheimlaan, vlak bij het in 1824 aangelegde Barrikadenplein.

Een echte teaterruimte is dit speelkwartier nog niet. In het grote gebouw is naast de inrijpoort en de traphal een bar ingericht, en als je de monumentale trap, met een kleine loggia erboven, oploopt, kom je in een suite grote kamers, waar enkele oude bioskoopstoeltjes een tribune vormen. Boven de inrijpoort liggen twee kleinere kamertjes, een bal- en receptiezaaltje.

In een van die zaaltjes werd "La gamme d'amour" opgevoerd. Voorlopig zit een echte programmatie er nog niet in, daarvoor zijn de zalen ook niet voldoende uitgerust, maar er wordt wel naar fondsen gezocht om vanaf '86-'87 een volledige programmatie te brengen. De initiatiefnemers staan in principe open voor alle disciplines, en talen.

Van het oorspronkelijke gegeven, noch van de muziek van Ensors stuk, werd veel bewaard in de versie van "Open Compagny". Na een zeer lange repetitieperiode kwam de groep uiteindelijk tot een soort bewegingsteater met drie akteurs, waarmee zij de verschillende vormen waarop liefde beleefd kan worden exploreren. Een geslaagde voorstelling is het niet geworden: enkele goede beeldenn worden te lang uitgesponnen en een paar eenvoudige observaties werden omgezet in zo'n gestileerde, ingewikkelde vorm dat van de oorspronkelijke emotie niet veel meer overblijft dan een hedendaags tableau vivant. Hier en daar zijn er vreemde toevoegingen aan het scènegebeuren, waarvan de betekenis moeilijk te achterhalen valt. Het lijkt erop dat het materiaal dat de akteurs ontwikkelden zo ingedikt werd, en met zo'n moordende ernst geformalizeerd, dat de oorspronkelijke intenties volledig buiten het vallen zijn.

"La gamme d'amour" van Open Compagny is nog te zien tot 22 dec, elke wo., do. vrij. en za. om 20.30 u en elke zo. om 16 u in het K4 Speelkwartier, Bischoffsheimlaan 32, Brussel Reservaties: tel 02/242.84.06.