Date 1985-10-17

Publication De Standaard

Performance(s) Niwa

Artist(s) Nakajima, Natsu

Company / Organization Muteki Sha

Keywords mutekiniwashalevensavondvlamingenstraattuinikedarondhobbelenpantomime-voorstellingnakajima

"Niwa" meer pantomime dan dans op Klapstuk

LEUVEN - "Niwa" of "De Tuin" van Muteki Sha, een mini-dansensemble onder leiding van Natsu Nakajima, stelt zo zijn problemen. Het is dan wel duidelijk dat er pogingen gedaan worden om iets mee te delen, maar ondanks alle pijnlijke en vertrokken gezichten (en dit stuk.is werkelijk een parade van grimassen) bleef het mij na afloop nog steeds volstrekt onduidelijk waar dit over ging. Het verschil echter met b.v. Carlotta Ikeda, ook een, Butoh-danseres (die twee jaar geleden optrad op Klapstuk), is dat Ikeda ondanks het vreemde van haar voorstelling een overweldigende indruk maakte, terwijl Muteki Sha verveelt.

Achteraf maakte het programma duidelijk dat het ging over een oude vrouw die zich haar leven in de tuin herinnert. Daar zou het inderdaad over kunnen handelen, maar de behandeling van dat tema is dan wel hopeloos oubollig. Het begint al met de scenografie. De ruimte in de Vlamingenstraat, waar Harry Dewit en Laurie Booth wonderlijke dingen mee deden, is volledig aan het oog onttrokken door zwarte doeken -- bij wijze van coulissen -- wat een ruimte creëert die werkt als de spreekwoordelijke toverdoos. De belichting van die scène is er ook volledig op gericht om alles die onwerkelijke, schijnbaar koherente hyper-realiteit van een "waarachtig en diepgravend" gebeuren mee te geven, een koncentraat van het dagelijkse leven als het ware. Behalve dan dat het dagelijks leven waarschijnlijk door geen mens ervaren wordt als een niet aflatende stroom uitermate betekenisvolle, verscheurende en/of exalterende gebeurtenissen die -- o cliché -- leiden naar de uiteindelijke berusting en aanvaarding aan de levensavond.

Geen middel wordt geschuwd om dit alles dik in de verf te zetten. Daarbij moet aangestipt worden dat dit eigenlijk geen dans-, maar veeleer een pantomime-voorstelling is. Zoals te verwachten en te voorzien wordt er dus -- afgezien van het reeds vermelde bekken trekken -- schokkend en aarzelend bewogen om de levensavond te verbeelden, terwijl het kind-zijn aangegeven wordt door grote ogen trekken en op de hurken rondhobbelen. De verschrikkingen der volwassenheid worden opgeroepen door een klankband met industriële geluiden en het komplete arsenaal verwrongen bewegingen.

Uitsluitend voor liefhebbers.

Nog vanavond en morgen on 20 u. 30 in Vlamingenstraat 83 te Leuven. Plaatsbespreking: Stuc. Van Evenstraat 2D, 3000 Leuven, tel 016/23.67.73 of 22.95.50.