Archief Etcetera


Wijken proeven en theater ervaren



Wijken proeven en theater ervaren

Wijken proeven en theater ervaren

Festival a/d Werf 2008

In mei van dit jaar woonde Ive Stevenheydens de 23ste editie van het Utrechtse Festival a/d Werf bij. Niet zomaar als bezoeker. Als curator beeldende kunst stelde hij mee het programma samen. Voor Etcetera schreef hij een persoonlijk relaas over zijn eerste actieve ervaring op een van Nederlands bekendste festivals voor theater, muziek en actuele kunst.

Vandaag is het de dag waar je als programmator het hele jaar naar toe leeft: de opening van het festival waar je, samen met je team, een lange tijd aan gezwoegd en voor gezweet hebt. De afgelopen dagen zakten tientallen (inter) nationale artiesten met hun gevolg naar de Domstad af. Niet zelden maakten we voor het eerst ‘live' kennis met die mensen waarmee we het hele jaar druk over en weer belden en mailden. Ook – en vooral – werden de laatste kreuken en problemen, vaak onder hoge druk, uit producties en projecten gestreken. Maar vandaag is het festival dus klaar voor het publiek. Wij zijn klaar om erin te vliegen.

Als een bezetene fiets ik van het oosten van Utrecht – mijn tijdelijke verblijfplaats in de stad – naar het centrum. Daar maakt Olivier Darné zijn opwachting voor de opening van De Zoete Inval, een van de meest ambitieuze projecten die het festival in 2008 produceert. Een jarenlange onderzoeks- en onderhandelingsfase ging aan dit sociaal-cultureel-filosofisch-culinair-architecturaal-enzovoort corvee vooraf. En voor deze Parijse imker, grafisch ontwerper en kunstenaar is het de eerste keer dat hij buiten Frankrijk een project op poten zet.

De Zoete Inval nam publiekelijk al een start op 24 april. Na eerdere meetings met lokale imkers plaatste Darné die dag bijenkasten in vier, op het vlak van culturele, sociale en etnische samenstelling zeer gediversifieerde delen van de stad: de nieuwbouwlocatie Leidsche Rijn, het uitentreuren als ‘probleemwijk' bestempelde Kanaleneiland, het centraal gelegen shoppings- en uitgangsdistrict Wittevrouwen en de noordwesterse volksbuurt Ondiep/Zuilen. Een vijfde bijenkast zette hij die dag op het dak van het stadhuis. Uit de in die wijken geplaatste bijenkasten puurt Darné vervolgens honing. Zijn theorie is dat stadshoning – of in zijn woorden: ‘Miel Béton' – omwille van de grote diversiteit aan bomen, planten en bloemen in de verschillende stadstuinen een rijkere smaak heeft dan honing van het platteland, waar de landbouw vaak opteert voor monoculturen. Hij zal ons vandaag de diversiteit van de stad en haar wijken laten proeven, voortgebracht door om en bij de 150.000 kleine werkbeestjes. Dat gebeurt niet zonder spektakel. In imkerpak trekken Darné en de zijnen door de binnenstad – het is als een soort profane processie.



Een verzegelde geldtransportwagen bevat de verschillende honingraten. Hun optocht loopt van de Neude (zeg maar de grote markt van Utrecht) onder de Domtoren door tot de Mariaplaats. Het heeft iets spacy, het lijkt buitenaards. De helblauwe transportwagen en de glimmende imkerpakken doen eerder denken aan een ruimteschip en zijn bemanning dan aan het lokale clubje bijenliefhebbers. Op de Mariaplaats zelf wacht Darnés constructie, het geraamte van een uit de kluiten gewassen huis. In de loop van het festival biedt het spreekwoordelijk onderdak aan menselijke gasten; in de transparante haard van het huis wonen ook bijen. Via een drie meter hoge schoorsteen zwermen ze in en uit dat nest, naarstig werkend aan meer Utrechtse honing.

Na speeches van burgemeester Aleid Wolfsen en artistiek directrice van Festival en Huis a/d Werf Yvonne Franquinet mogen de honingraten uit hun versterkt vervoer worden gehaald. Soepel en met veel zwier perst en wringt Darné de honing door aan het plafond bungelende filters in champagne-emmers, begeleid door de celloklanken van muzikant Didier Petit. Na amper een kwartiertje persen/ performen is de honing klaar om te proeven. Het sceptische publiek reageert verrast: hij smaakt inderdaad verschillend per wijk. Het publiek bestempelt die van Zuilen, met een lichte munttoets, als de lekkerste; de meest fletse wordt die van Leidsche Rijn. Gulzig spoelt iedereen door met schuimwijn en aperitieven: het festival is geopend. Op deze plek zullen de komende dagen nog tal van andere activiteiten rond het zoete goud plaatsvinden. De exquise chef-kok van het nabijgelegen restaurant Luce – in mijn ervaring het beste van Nederland – stelt een democratisch geprijsd vijfgangendiner voor waarin de Utrechtse oogst centraal staat. Tumult organiseert er debatten rond onder meer de slow food-beweging en haar belang in Nederland, de natuur in de stad en de problemen in Utrechtse wijken.

Het Festival a/d Werf vindt in 2008 voor de 23ste keer plaats en programmeert de disciplines theater, muziek en beeldende kunst in 21 kunstencentra en buitenlocaties in de stad. Bovenal streeft de organisatie naar een vervlechting: makers uit de verschillende disciplines worden in het Huis aan elkaar voorgesteld en ontwikkelen hun werk binnen het kader van het productiehuis. Het artistieke team van vier aan het Huis verbonden programmatoren (Yvonne Franquinet voor algemene programmering en theater; Kevin Moens voor het muziekprogramma op de Neude; Roland Spekle voor nieuwe muziek; ikzelf voor beeldende kunst) draagt in 2008 een dikke boterham aan. Op het festival staan meer dan vijftig voorstellingen, een twintigtal concerten en een reeks ontmoetingen, debatten en andere evenementen. Het programma is opgedeeld in vijf thematische clusters, de ene al wat losser opgevat dan de andere. Zo maakt Darnés Zoete Inval deel uit van ‘Slow FoodSlow CitySlow Motion', een festivalonderdeel waarin het trage moment, de eetcultuur en – op een dieperliggend plan – de eraan verbonden sociaaleconomische ontwikkelingen centraal staan. ‘A/V Maria' bundelt voorstellingen waarvan beeld en geluid de belangrijkste ingrediënten vormen, ‘Go Ahead Utrecht' brengt theater van veelal jonge makers uit de stad en ‘Neude verleidt' belooft een caleidoscoop van gratis concerten en deejaysets te worden. Ik programmeerde mee binnen de diverse thematische luiken en nam het beeldende kunstenprogramma voor mijn rekening. ‘Those Are Not Oranges You Found' vindt – met een tentoonstelling, voorstellingen, film- en videoscreenings en contextualisering – aansluiting met de huispolitiek: het verweeft actief diverse kunsttakken en zoekt naar frisse expressievormen. Centraal staat de figuur en het werk van wijlen Guy de Cointet, een tijdens zijn leven weinig bekend doch retrospectief beschouwd erg invloedrijk kunstenaar.

Coup de foudre

Terwijl op de Mariaplaats de openingsreceptie onder de avondzon gemoedelijk voortkabbelt, heb ik geen tijd om te blijven hangen: op mij wachten Gaëtan Bulourde en Olivier Toulemonde. In het Huis a/d Werf vindt vanavond de eerste publieke opvoering plaats van hun Not Every Object Used to Nail is A Hammer. Bulourde en Toulemonde, twee Franse performers/muzikanten met Brussel als thuisbasis, sleutelden een zestal weken in het Huis aan hun nieuwe productie. Ik nodigde Bulourde uit een antwoord te formuleren op Tell Me, de semilegendarische performance uit 1979 van Cointet, die op het festival haar Nederlandse première zal beleven. Na bijna dertig jaar werd Tell Me eerder opnieuw opgevoerd in de Tate Modern (Londen, juni 2007) en in het stuk (Leuven, november 2007, in het kader van het festival Playground). Ik werd op slag verliefd op de wervelende mix van beeldende kunst (in de vorm van popartobjecten die het podium uitmaken) en literatuur (Cointet maakt gebruik van ‘readymade language' en speelt ampel met de relatie object-taal-betekenis), opgediend in een revolutionaire podiumtaal die refereert aan soap opera en andere vormen van de zogeheten ‘lage cultuur' (wel, die term was in de jaren zeventig tenminste nog in zwang). Zelden bezorgde een voorstelling me een dergelijke ‘coup de foudre'; ook met de drie oorspronkelijke actrices – ondertussen al flink in de zestig – klikte het meteen. De uiterst charmante actrice Jane Zingale logeerde in het najaar van 2007 een weekje bij mij in Brussel. Dat gaf me de tijd om de context van de voorstelling en het oeuvre van Guy de Cointet te begrijpen en te bespreken. In die week maakten we plannen om Tell Me naar Utrecht te halen en startte ik mijn research naar een kaderprogramma.

Maria Tarantino, ‘SAP'



Maar op dit moment sta ik voor de nog gesloten deuren van Bulourdes en Toulemondes verse productie. Bulourde, de choreograaf en performer die eerder danste bij onder meer Meg Stuart, Marco Berrettini en Maria Clara Villa Lobos (zijn eega en de moeder van zijn twee kinderen) en van wie ik eerder de voorstelling TV News produceerde1, was ook meteen verkocht voor Tell Me. In de loop van het maak- en overlegproces van zijn Not Every Object Used to Nail is A Hammer nodigde hij zijn landgenoot Olivier Toulemonde uit, een improvisatorisch muzikant die geregeld samenwerkt met Mathias Forge, Christine Sehnaoui en Nathalie Chazeau. Net zoals Tell Me draait de voorstelling van deze tandem ook rond object, betekenaar, teken, betekenis, en hoe die theoretische begrippen zich in realiteit (kunnen) verhouden. Als ankerpunt diepten de twee een theorie van Robert Filliou op over het object. Volgens een tekst van deze overleden Franse kunstenaar komt een voorwerp (of beter in deze context: een kunstwerk) in drie vormen: ‘goed gedaan', ‘slecht gedaan' of ‘niet gedaan'. Deze drie vormen zijn gelijk aan elkaar en onlosmakelijk met elkaar verbonden: ze maken samen het werk. Met niet meer dan twee tafels, wat planken, een stel hamers en nagels brouwen de twee een performance die de notie van ‘werk' wil bevragen. Daartoe gaan zij letterlijk aan de slag (de hamer staat voorts ook symbool voor constructie en destructie, arbeid, revolutie, kracht, autoriteit, rebellie, macht, enzovoort).

Het is niet echt drummen aan de ingang van de zaal, maar dat was ook te verwachten. Op deze openingsavond van het festival staan immers meer dan vijftien voorstellingen en nog wat andere activiteiten op het programma, waaronder een boel gratis evenementen. Festival a/d Werf verwent Utrecht overdadig. De ervaren equipe troost me door me te verzekeren dat de opkomst naar het eind van het festival wel los loopt; het gevolg van mond-tot-mondreclame. Na afloop van de voorstelling toont het weinige publiek zich niet teleurgesteld. In drie kwartier zetten Bulourde en Toulemonde een inhoudelijk rijke en bijzonder grappige performance neer die Fillious theorie uitlegt, bespiegelt, weerlegt en bediscussieert, daarbij veel invulling aan de kijker latend. Formeel laveert dit spektakel tussen een installatie, een klucht en een concert in de geest van George Maciunas (denk aan diens Piano #13 for Nam June Paik uit 1962, waarin een piano met hamers en nagels bewerkt/vernietigd wordt) of in de conceptuele lijn van La Monte Young (Poem for Chairs, Tables, Benches, etc. uit 1960).

Dé kracht van Bulourde en Toulemonde is echter hun présence. Als ietwat slungelachtige werkmannen treden ze aan in een spaarzame setting, die wat weg heeft van een timmeratelier. De stelling van Filliou tot in het absurde uitleggend en illustrerend, knutselen ze objecten ineen die het podium gaandeweg omturnen tot één monumentale sculptuur. Tijdens de voorstelling kloppen, wrijven en schuren Bulourde en Toulemonde met verschillende soorten hamers, nagels, planken en houtblokken, die materialen zodanig hanterend dat de ene verbazingwekkende sonoriteit de andere opvolgt. Tijdens het maakproces experimenteerden de twee zo met hun materialen (tot afgrijzen van sommige van mijn collega's; de repetitiezaal ligt namelijk vlak naast de bureaus en soms was het geluid effectief ondraaglijk) dat ze vandaag hun objecten als zorgvuldig ingeoefende instrumenten

hanteren. ‘Beeldende kunst die begrijpelijk is', horen we in het publiek en dat is – vergeef het me in deze context – de nagel op de kop. Mede dankzij de naar slapstick neigende humor eet het publiek uit hun handen. De volgende dagen blijkt overigens dat mond-tot-mondreclame in Utrecht effectief werkt: voor de komende voorstellingen van Not Every Object Used to Nail is A Hammer tekent het publiek talrijker present.

Niemandsland

De eerste festivaldag zit er zowat op. De bar van het Huis a/d Werf fungeert als late night meeting point waar artiesten, professionelen en genodigden van het festival elkaar vinden. (In de tuin hebben we ook een tent gebouwd die overdag dezelfde functie vervult.) Elke avond draait er een aan het festival meewerkende artiest zijn of haar lievelingsmuziek, kwestie van een andere kant van die persoon te ontdekken. Vanavond staat Dries Verhoeven achter de installatie, zowat de ‘ster' van ons productiehuis (ook Roos van Geffen en Matthias Mooij doen het goed). Voor dit festival ontwikkelde hij de ‘ervaringsvoorstelling' Niemandsland – ‘ervaringstheater' is één van de stokpaardjes van Huis & Festival a/d Werf. In Niemandsland

‘De alp' in het Festival a/d Werf © Jochem Jurgens



trek je met een onbekende gids door Utrecht. De productie is lang op voorhand volledig uitverkocht. Wanneer ik ze ‘beleef ', zijn de bezoekers tot tranen toe geroerd. Niemandsland vertrekt in de hal van het Centraal Station, waar een ‘gids' je mee op pad neemt. Met een koptelefoon en MP3-speler hoor je het mogelijke verhaal van je begeleider/ster, terwijl die je door de migrantenwijk Lombok leidt. Verhoeven baseerde zich voor de tekst op tientallen interviews met Nederlandse sans papiers. Het rechtstreeks in je oren vertelde verhaal is rauw, schokkend, confronterend en vaak gênant: het werpt alle clichés recht in je gezicht, speelt een slim spel met je eigen vooroordelen en drukt je meermaals op die pijnlijkheden. Mijn gids volg ik op een afstand – aanraken, gebarentaal of mondeling contact is niet toegestaan. Enkel op cruciale momenten stopt ze om me doordringend in de ogen te kijken. De nijpende zwaarte van haar verhaal wordt doorsneden met muzikale intermezzo's van volksmuziek, waarop ze vrolijk door de straten voor me uit hotst. Grappig is ook het contact met de buurtbewoners. Zo spreken spelende meisjes me aan, niet begrijpend waarom al die mensen met hoofdtelefoons voorbijtrekken. Door tijdnood beperkt, krijg ik niet uitgelegd dat het om een voorstelling gaat (‘Dat kan toch niet meneer! Theater is in een zaal!'). Grinnikend gaan de gehoofddoekte kinderen dan maar voort met hun balspel. Niemandsland eindigt op een verlaten terrein in de stad, waar de confrontatie met de gids uitloopt in een zalvende apotheose, om je vervolgens weer op je plaats te zetten. De voorstelling blijft dagenlang knagen.

Eten en drinken

Op mijn tweede festivaldag begeleid ik Maria Tarantino, een dame waar ik eveneens eerder mee werkte2. Tarantino noemt zichzelf een grassroot philosopher en experimenteert met journalistieke paradigma's en wetten uit de (massa)media. Voor Utrecht nodigde ik haar uit een bijdrage te leveren aan het festivalonderdeel ‘Slow FoodSlow CitySlow Motion'. De publiciste voor Slow Food Italia en a(r/c)tiviste was meteen voor een tweede samenwerking te vinden, zeker binnen deze context. Ze verruilde haar carte blanche voor een ambitieus en fysiek zwaar project: ‘SAP' of Sociaal Autonoom Product. Met een bakfiets doorkruist ze vijf dagen lang de stad, voorzien van een machine die kruiden, groenten en fruit tot sapjes prepareert. De gratis dienstverlening ‘SAP' staat voor een uitwisseling van smaken, ideeën en culturen. De bezoeker brengt zelf de ingrediënten mee, Tarantino perst en houdt overschotjes, zodat er in de loop van de dag een collectie sappen en smaken ontstaat die andere bezoekers kunnen proeven (samen met de bijhorende verhalen). De uitwisseling vindt niet enkel op straat plaats, maar ook in diverse Utrechtse instellingen. Zo werkt de middenstand mee (buurt- en biowinkels leveren ingrediënten, hun overschotten worden op die manier onder de bevolking verdeeld), maar ook bioscoop Louis Hartlooper Complex, diverse afhaalzaken, het Nederlandse Waterleidingmuseum, het postkantoor, de Ulu Moskee en het Centraal Museum. ‘SAP' doet dus de vier windstreken van de stad aan en wil diverse lagen van de bevolking bereiken. Naast sappen worden er – afhankelijk van de locatie – ook bitterballen, Marokkaanse gehaktballetjes of Iraanse specialiteiten aangeboden. Voorts organiseert Tarantino een quiz, een wandeling en lezingen rond voedsel. Via de ‘SAP'-telefoonlijn kunnen mensen ook zélf een voorstel doen: Tarantino belooft verjaardagsfeestjes, vergaderingen, scrabbleavonden of Capoeiralessen te voorzien van verse sjuutjes.

In de vroege namiddag begeef ik me naar het centrale stadsdeel Vredenburg, waar de wekelijkse biomarkt plaatsvindt. Uit seizoensgebonden overwegingen heb ik een bakje aardbeien mee. Tarantino ondervindt ter plekke problemen. De opzichter van de markt, een stuurse man van gezegende leeftijd, wil dat we ogenblikkelijk de plek verlaten. Hoewel we de nodige formulieren in handen hebben – het akkoord van de stad, van de wethouders én van de marktkramersorganisatie – worden we na een onmogelijke onderhandeling toch van het plein gestoten. Mijn aardbeiensapje zal voor naderhand zijn. Later die week hoor ik van Tarantino dat de passages bij de moskee, in de bioscoop en in het postkantoor geslaagd waren: het experimenteren met voedsel brengt moeiteloos een dialoog op gang tussen de uiteenlopende bezoekers. Hier katalyseert de maag humane uitwisselingen.

's Avonds maak ik me op voor Blind!, ‘een voorstelling waar letterlijk niets te zien valt, maar te horen, te voelen en te proeven des te meer'. Experimenteel theatermaker Kees Roorda werkt samen met de componisten/ muzikanten/zangers Anne Parlevliet, Barbara van den Eerenbeemt, Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk. Polonaisegewijs trekken we met onze begeleiders de zaal in. Binnen is het echt pikkedonker. Zachtjes word ik naar mijn stoel aan een tafel begeleid; deze voorstelling van 150 minuten omsluit immers ook een uitgebreid diner. Het aftasten van de spullen die zich op tafel bevinden – borden, bestek, glazen en ook bloemen – leidt tot hilariteit in de zaal. Gedurende de ‘voorstelling' zal een kreet hier of daar van het publiek nog vaker voor beroering zorgen. Maar veel praten kan niet. Het aperitief is er immers al, en ook gastvrouw ‘Madame' zal ons in een warm Brabants accent meerdere malen toespreken in de vorm van gedichten of sexy, dubbelzinnige toespelingen. Effecterige elektronische muziek en gezangen doorspekken de avond. De grote verrassing blijkt echter het eten. Bij het buitenkomen uit de zaal krijgen we het menu, en slechts weinig ingrediënten blijken in het donker herkenbaar geweest te zijn.

Later die avond zak ik af naar de Neude, de bekendste plek van het hele festival, waar dagelijks een drietal gratis concerten en deejaysessies plaatsvinden, goed voor telkens om en bij de duizend bezoekers. Het plein wordt aan één kant gedomineerd door een groot podium. Aan de andere kant torent bar/ restaurant ‘Alp' erboven uit. Die installatie van Theun Mosk en FLATarchitects staat voor



een artificieel berglandschap. Verschillende etages, tot wel vijf verdiepingen hoog, zijn volledig met weidegras bedekt. Her en der bevinden zich schattige alpenhuisjes waar kunstenaars de zintuigen bespelen: er is muziek van het ensemble de Veenfabriek, film van Joris Hoebe en gezonde hapjes en drankjes van Anna's Kooklaboratorium. Maar wij komen om te feesten! Aan de draaitafels staan djuul & djoyce, Utrechts hipste deejayduo. Hun cocktail van frisse pophits en alternatieve klassiekers draait ons de nacht in. Ik check bij het publiek de bekendheid van het festival, en heel wat mensen weten niet wat er precies gaande is – enorme affiches rond het plein en projecties boven het podium ten spijt. Ook blijken enkelen de naam Festival a/d Werf niet te kennen – zelfs na 23 edities. In feite zouden de activiteiten op de Neude het publiek ervan moeten overtuigen van andere festivalluiken te proeven. Een balie, een pershoek en promotiestanden bieden rijkelijk informatie over alle activiteiten. Qua naambekendheid en controle van publieksstromen hebben we nog werk voor de boeg.

Schoonheidsfouten

De volgende dagen lopen er steeds meer artiesten en buitenlandse gasten op het festival rond. In het Huis heerst een drukte van jewelste. Ook voor mij komen de meest actieve dagen er aan. Tell Me-actrices Jane Zingale, Denise Domergue en Helen Berlant zijn gearriveerd, alsook de Frans-Amerikaanse kunstenaar Julien J. Bismuth (die een tentoonstelling en performance brengt rond zijn boek/luisterspel Monologues for Minerals) en de Franse kunsthistorica Marie de Brugerolle (die in een lezing het werk van Guy de Cointet en het belang ervan komt toelichten). Tell Me is onstuitbaar en vangt een groot succes: naarmate de dames ouder worden, raken ze meer ingeleefd in hun rol, en zoeken ze een sterkere interactie op met het publiek. Ook het dubbele kunstfilm- en experimentele videoprogramma dat ik voor bioscoop 't Hoogt bedacht, loopt. Voorts vlogen de laatste dagen uit verschillende hoeken van Amerika zeven cabaretartiesten in. Zij brengen Cabaret New Burlesque, de slotvoorstelling annex party die sensualiteit en strippen aan zingen, dansen en satire lijmt. Daartoe is het hele Huis omgetoverd tot een nachtclub in de stijl van de jaren dertig, roulette en chocoladefonteinen incluis.

Zondagmiddag bubbelt de champagne nog na in mijn hoofd als ik naar kunstenplatform de Appel in Amsterdam trek, samen met de kunstenaars van het programma rond de Cointet. Daar opent The Artist is A Mysterious Entertainer, een tentoonstelling en performanceprogramma die aansluiten bij het Utrechtse ‘Those Are Not Oranges You Found', samengesteld door Vanessa Desclaux van het Tate Modern (met De Appel werkten we samen rond planning, afstemming en publiciteit). De performances Two Drawings en My Father's Diary, solowerken van de Cointet gebracht door Mary Ann Glicksman, verruimen de blik op Tell Me, alsook in de tentoonstelling opgenomen werken van tijdgenoten onder wie Trisha Donnelly en Allen Ruppersberg.

En hoe voel ik me nu na deze eerste Festival a/d Werf-ervaring, eentje die ik nota bene van zeer dichtbij opvolgde? Op enkele schoonheidsfouten na – soms bleek het programma té uitgebreid voor deze middelgrote stad en ook het publiek mag nog beter bekend worden met het festival – blijft een erg positief gevoel hangen.

In mijn praktijk als curator interesseren mij de formele raakvlakken tussen disciplines en media, maar ook de inhoudelijke overlappingen en raakpunten van de kunsten met andere ‘praktijken' (dat kan uiteenlopen van logica en filosofie tot een string van erg diverse wetenschappen). Kortom: het interesseert mij om, steeds in nauw overleg met de artiesten, programma's, formules en producties te bedenken en uit te werken die een onderzoekende positie innemen, die testcases vormen, die het experiment omarmen. Als beeldende kunstcurator een tentoonstelling samenstellen in een ‘white cube' vind ik oké. Maar het wordt boeiender als bijvoorbeeld de locatie

Gaetan Bulourde, Olivier Toulemonde in Not Every Object Used to Nail is A Hammer © Anna van Kooij



ongewoon is, als de context uitdaagt, of als het programmabestek zich niet louter tot beeldende kunstenaars beperkt. Na eerder al aan projecten met media te hebben meegewerkt (onder meer als programmator van geluid en performances binnen een context van audiovisuele kunsten in het Brusselse argos), en ook aan een aantal projecten op buitenlocaties (in de Brusselse binnenstad, maar vooral in de provincie Limburg – en daarbuiten – met het project ‘Power Plays'), bood Huis & Festival a/d Werf mij de kans te opereren binnen een, opnieuw, heel andere context, die van het theater.

Festival a/d Werf bewees een zeer gediversifieerd publiek te bereiken, door verschillende vormen aan te bieden, maar ook door te variëren in manieren van benaderen, incluis rijk gestoffeerde achtergronden. Mooi vind ik de ‘getrapte' structuur van het programma: naast de fysieke sensatie (als voorbeeld het honingproeven bij Darné), is er ook inhoud (in dit geval de metafoor voor de stad en de rijke pseudofilosofische parallellen tussen bevolking en bijen) plus verdieping (de debatten). Tot slot beviel de rock 'n' roll drive die het hele gebeuren uitstraalt uitermate. Weinig festivals weten een dermate uitgebreid programma te koppelen aan een feestgevoel dat het centrum van de stad tien dagen inpalmt.

Met dank aan het hele team van Huis & Festival a/d Werf

1 TV News vond plaats in het kader van ‘Media Works', een collaboratie van ‘Power Plays – Interior Desires, Exterior Spaces' (Platform Limburg Beeldende Kunsten), ‘Facelifters 2006' (kunstwerkplaats Tor) en Kunstencentrum Belgie in november 2006, Hasselt.

2 ‘Choose ChoiceBelgië aan de vooravond van de verkiezingen: vijf standpunten (Choose ChoiceBelgium facing the elections: five stances)', een tentoonstelling die ik samenstelde in september-oktober 2006 voor De Brakke Grond, Amsterdam.

Volledig artikel als PDF

Auteur Ive Stevenheydens

Publicatie Etcetera, 2008-09, jaargang 26, nummer 113, p. 50-55

Trefwoorden festivalbulourdewerfcointettoulemondetelltarantinoproevenslowutrechtse

Namen A HammerAleid WolfsenAllen RuppersbergAmerikaAmsterdamAnna van KooijAnna's KooklaboratoriumAnne ParlevlietBarbara van den EerenbeemtBelgiëBelgiumBlindBrusselBulourde en ToulemondeCabaret New BurlesqueCapoeiralessenCentraal MuseumCentraal StationChoiceChoose Christine SehnaouiDe AppelDe Brakke GrondDe Zoete InvalDenise DomergueDidier PetitDomstadDomtorenDries VerhoevenEtceteraExterior Spaces'Festival aFestival en FrankrijkFranseGaetan BulourdeGaëtan BulourdeGuy de CointetHasseltHelen BerlantHoogtHuisIraanseJoris HoebeKanaleneilandKees RoordaKunstencentrumLa Monte YoungLeidsche RijnLeuvenLombokLondenLouis Hartlooper ComplexLuceMP3-spelerMarco BerrettiniMaria TarantinoMaria'Marie de BrugerolleMarokkaanseMary Ann GlicksmanMathias ForgeMatthias MooijMeg StuartMy Father's DiaryMysterious EntertainerNam June PaikNathalie ChazeauNederlandseNeudeNiemandslandOndiepParijsePianoPlatform Limburg Beeldende KunstenPlaygroundPlays'Rob van RijswijkRobert FilliouRoland SpekleRoos van GeffenSlow CitySlow Food ItaliaSlow Motion'Sociaal Autonoom ProductTate ModernTell Me-actrices Jane ZingaleThe ArtistTheun Mosk en FLATarchitectsTorTrisha DonnellyUlu MoskeeUtrechtseVeenfabriekVredenburgWaterleidingmuseumWerfWittevrouwenYvonne FranquinetZuilen‘Go Ahead Utrecht'‘Media Works'‘Slow Food


Development and design by LETTERWERK