Archief Etcetera


Inhoudstafel(Inhoudstafel)

etcetera 113

2 Colofon

3 Hedendaagse dans tussen eigenheid en beleid – Rudi Laermans pleit voor een financiële inhaalbeweging voor de hedendaagse dans die steunt op een zelfstandig dansbeleid.

9 Ik ben het die Artaud zal spelen – Was de waanzinnige kunstenaar niet altijd reeds een enscenering? Thomas Crombez over Antonin Artaud, waanzin, toneel en de behoefte aan gestoorde genieën.

16 ‘Het enige wat je aan oorspronkelijks kunt laten zien, dat ben je zelf.' – Johan Reyniers sprak met Jan Joris Lamers van Maatschappij Discordia, het enige echte repertoiregezelschap van de Nederlanden.

22 Needcompany's Sad Face / Happy Face. Verhalen over menselijkheid – Met de creatie van Het Hertenhuis maakt Jan Lauwers een trilogie rond. Frederik Le Roy zag de première op de Salzburger Festspiele.

30 Het toeschouwersimperium – Zoals altijd bij het Frans-Oostenrijkse collectief Superamas moet de boodschap in de vorm worden gezocht. Zo ook bij hun nieuwe Empire (Art and Politics), schrijft Jeroen Peeters, die er Sloterdijks kritiek van de globalisering bij betrekt.

Columns

29 Aengespoeld, John Zwaenepoel

48 Bericht uit het buitenland, Sven Åge Birkeland

TheaTergediChT

55 Wim Van Gansbeke

34 Een Molière die geen Molière is – ‘Als er al een geest van een dode toneelschrijver rondwaart in Molière, dan is het die van Shakespeare.' Luk Percevals Molière is dan ook een direct vervolg op Ten Oorlog uit 1998, vindt Tobias Kokkelmans.

38 De huid herinnert zich alles – Manah Depauw en Bernard Van Eeghem hervertellen het genesisverhaal in zinnelijke termen. How do you like my landscape? is theater van de onderbuik, schrijft Evelyne Coussens.

41 Het hangt in de lucht – ‘In het theater,' zegt de Japanse auteur en theatermaker Oriza Hirata, ‘gaat het juist om wat je niet kunt zien of horen.' Sara Jansen geeft uitleg bij een schrijver die ons er toe dwingt om tussen de lijnen door te lezen.

45 Zestig minuten per dag – Een diepgaand cultuurprogramma op televisie zonder dat je de indruk krijgt dat de kunst je in de strot wordt geduwd? In Duitsland bestààt het. Eric De Kuyper over Kulturzeit, een dagelijks magazine op 3Sat.

50 Wijken proeven en theater ervaren – Ive Stevenheydens was één van de curatoren van het recentste Festival a/d Werf in Utrecht. Voor Etcetera schreef hij een persoonlijk verslag van zijn ervaringen op één van Nederlands bekendste festivals voor theater, muziek en actuele kunst.

56 Kroniek

Lilia Mestre (g)hosts door Jeroen Peeters Stan (e.a.) We hebben een/het boek (niet) gelezen door Christophe Van Gerrewey Alexander Baervoets Wachet auf door Lieve Dierckx Laura van Dolron Laatste Nachtmerrie door Anoek Nuyens

63 BoeK, dvd Karel Vanhaesebrouck Anatomy Live: Performance and the operating theatre Ivo Kuyl Na(ar) het theater – After theatre Johan Thielemans Patrice Chéreau, un trajet

70 de Gebeurtenissen


Development and design by LETTERWERK