Archief Etcetera


Inhoudstafel(Inhoudstafel)

etcetera 112

2 Redactioneel

3 Anton en Cleo's tergend sterven Schuilt er een romanticus in Ivo Van Hove? Evelyne Coussens zag de Romeinse tragedies en zoomt in op het sterven van het beroemde liefdeskoppel Antonius en Cleopatra.

8 Baal, the artist who swallowed the world Het RO Theater ensceneerde het eerste theaterstuk van Bertolt Brecht. Een dierachtige sprookjeswereld, vindt Ditte Pelgrom.

11 ‘Ik laat mij de oorlog door jullie niet tegenmaken!' Anne Wil Blankers was de achtste Moeder Courage van het Nederlandse theater. Xandra Knebel zag de voorstelling en sprak met haar.

15 De herhalingen van De Collega's Van mmt over brt tot 't Arsenaal: Michaël Bellon zag de nieuwe theaterversie van het enige toneelstuk dat elke Vlaming van de televisie kent.

18 De tragische kant van de komedie Ivo Kuyl over de ernst van het lachen in Het lakseermiddel van Theater Antigone, Le Dindon van De Roovers, en deurdedeurdeur van skagen.

28 Vaders, moeders en zonen in de trilogie van Union Suspecte Met Broeders van liefde komen bij Union Suspecte – na de ouders in De Leeuw van Vlaanderen en Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen – nu ook de broers aan het woord. Geert Opsomer blikt terug.

CoLumns

14 Aengespoeld, John Zwaenepoel

46 Bericht uit het buitenland, Simon Dove

40 Theatergedicht Saskia de Coster

33 Esthetica voor te ver gevorderden Daniëlle de Regt haalt in een beschouwing over i/ii/iii/iiii van Kris Verdonck begrippen als het Ware en het Schone uit de kast.

38 De sociale rol van het theater ‘Uitgedaagd door film en tv staat het theater thans oog in oog met de vragen: welk is het nut? Welk is de opdracht?' Een tekst van Carlos Tindemans... uit 1962.

41 Hoe zichzelf een houding geven, hoe zichzelf uitspreken? Choreograaf Philipp Gehmacher nodigde in Wenen negen collega's uit om hun bewegingstaal te demonstreren en er tegelijkertijd over te spreken. Jeroen Peeters ging kijken.

48 De vibe van een nieuw begin Ive Stevenheydens was op de Tokyo Performing Arts Market. Zullen we na verwesterlijking en globalisering binnenkort over veroosterlijking spreken?

53 Nieuwe netwerken: Vlaanderen-Istanbul Op uitnodiging van het festival 0090 en de spiegelorganisatie 0032 was Meg Stuart in Istanbul. Ze kreeg er de smaak van de stad te pakken, schrijft Pieter T'Jonck.

56 Een Europese prijs, een vrijgevig Thessaloniki, en veel critici In Thessaloniki liep de twaalfde editie van de Europese Theaterprijzen. Johan Thielemans was erbij.

59 Kroniek

Adriaan Van den Hoof Achterklap door Johan Reyniers

Marc Vanrunxt Black Mark door Stef Franck

bronks In de meidoorn door Anna van der Plas

63 Boek

Elke Decoker Het ligt in uw handen. De rol van de toeschouwer in hedendaags theater

Geert Sels Le théâtre de Hanokh Levin Elke Van Campenhout Experts of the Everyday. The Theatre of Rimini Protokoll

67 Film, TV, DVD

Kristien Hemmerechts Katarakt

Johan Thielemans

La fille du régiment

Niels Ruëll Linkeroever

70 De Gebeurtenissen


Development and design by LETTERWERK