Archief Etcetera


Inhoudstafel(Inhoudstafel)

etcetera 108 september 2007

tijdschrift over theater, dans, performance, beursberichten, nieuwe media, enscenering, politiek, samenleving, installaties, opera, muziektheater, ecologie, economie, biologie, technologie, communicatie, educatie, Vlaanderen, Europa, waakzaamheid, vergetelheid, huisvlijt, bicommunautariteit, integriteit, intimiteit, theatraliteit, globaliteit, interculturaliteit, verwevenheid, onze tijd, altijd.

5 Edito Welke rol speelt geluid in het theater? Wat is de verhouding tussen oog en oor? Hoe bepaalt geluid de theaterruimte? Anne Dekerk opent de Pandorabox met audiovragen: een handleiding voor dit Etcetera-cluster over geluidskunst in het theater.

7 Notities en bedenkingen omtrent geluid, theater en het Beest Jelle Dierckx vervoegde de Etcetera-redactie, en een resem geluidskunstenaars, audiowetenschappers, stoorzenders en geïnteresseerden in de Etcetera Werkgroep 108.Een persoonlijke impressie van Het Beest in al zijn verschijningsvormen.

12 Love will tear us apart Beeldbijdrage van Christian Rizzo.

13 Toen was geluid nog heel gewoon Daniëlle de Regt exploreert het historische veld van rabarberfluisteraars, futuristische intonarumori en andere theatermachinerieën. Van Meiningen tot Beckett: machinale geluidsbricolages van inventieve theatermakers.

19 AudioLexicon Vanambient en architerrorisme tot spectromorfologie en vococentrisme. Spoedcursus voor audio-dummies van Maarten Soete. (zie ook pp 47-59)

20 6 Sound Questions Anne Dekerk en Maarten Soete stapten met 6 vragen naar 11 geluidskunstenaars. Yves De Mey, David Helbich, Arnaud Jacobs, Pierre Bastien, Simon Williams, Danny Devos, Maarten Van Cauwenberghe, Arthur Sauer, Peter Van Hoesen, Marc Appart en Steve Heather antwoorden vanuit hun eigen geluidsen/of performancepraktijk. (zie ook pp 48-60)

25 Het exces in het luisteren. Performativiteit van geluid in theater Pieter Verstraete over het akousmatische potentieel voor het creëren van een innerlijk theater, met in de hoofdrol: To You, The Birdie (Phèdre) en La Didone van The Wooster Group.

31 The Attendant's Gallery, het oor Een oor zo groot als een voetbalveld. Om in te wonen en te verdwijnen. Theatertekst van Pieter De Buysser.

33 Blijf, er valt niets te zien In welke verhouding staat de verbeelding van het geluid tot de visuele realiteit van de voorstelling? Ludovic Fresse onderzoekt het potentieel van hun relatie aan de hand van zijn hoorspel-voorstellingen Institut de Babel en Unsere Unterschiede sind ähnlich.

37 Notities bij Nottthing Is Importanttt Geschreven beeldimpressie van de voorstelling Nottthing Is Importanttt van DD Dorvillier en Danielle Goldman.

|| 42 p re|cursor, over invocationele media Hoor jij soms wel eens het Sirenengezang van je computer? Of de lokroep om je grenzen te verliezen op de glitch-baan? Misschien ben jij dan wel een onvermoedend adept van de invocationele media. Anne Dekerk neemt je alvast mee op een introductiebezwering langs Odysseus en Orpheus, moeder en kind, cursors en digits.

54 Love will tear us apart Beeldbijdrage van Christian Rizzo.

56 Kwade olifanten en happende kettingzagen ‘Noise lost its power to insult. Silence hasn't.', stelt Kreng, alias Pepijn Caudron in een interview met Bram De Cock. Niet-geluid als stoorzender in de voorstellingen van Abattoir Fermé.

65 Het leven achter de foto's .Pieter T'Jonck over Sister van Rosas: een visuele doorlichting van de geschiedenis van de compagnie.

70 maybe forever. Beeldbijdrage

72 De zerk van ons verlangen. Philipp Gehmacher en Meg Stuart: twee dansgeneraties confronteren mekaar in Maybe Forever. Lieve Dierckx registreert deze parabel van het verlies.

76 Strindberg nog steeds niet dood. Het Zweeds theater anno 2007. Het theater als constructie van een nationale identiteit? In Zweden kan het nog, zegt Wouter Hillaert.

tijdschriftendag op de boekenbeurs

Etcetera is ook dit najaar present op de Boekenbeurs. Het Vlaams Fonds voor de Letteren en CeLT (Culturele en Literaire Tijdschriften vzw) organiseren er op 3 november een tijdschriftendag. Daar zal de eerste editie van Het beste uit de tijdschriften (werktitel) gepresenteerd worden. Auteur en journaliste Margot Vanderstraeten stelde een bloemlezing samen uit de laatste jaargang van alle CeLTtijdschriften. Die bloemlezing zal u, lezer, cadeau krijgen op de CeLT-stand. Voorts zullen er debatten georganiseerd worden over de literaire tijdschriften als kweekvijver en over cross-overs in de tijdschriften.

Meer info op www.detijdschriften.be


Development and design by LETTERWERK