Archief Etcetera


Inhoudstafel



(Inhoudstafel)

Edito – Etcetera komt bij elk nummer weer voor andere uitdagingen te staan. Deze keer werd de redactie verbannen naar de eigen achtertuin, om plaats te maken voor Resident Dieter Lesage.

4 Landschapsschets werk­ plaatsen – Hoeveel zijn er nu? En wat doen ze precies? De categorie ‘werkplaatsen', zoals die in het nieuwe kunstendecreet werd gelanceerd, is een flexibele term die heel wat ladingen dekt. Anne Dekerk en Sally De Kunst bezochten 13 gesubsidieerde organisaties en maken een bilan op van een braak liggend terrein.

16 Lindy Hoppers – In het Life magazine van 28 december 1936 werden een aantal dansfoto's opgenomen van Martin Munkácsi, waaronder het portret van een koppel lindy hop-dansers. Elizabeth Waterhouse werpt een kritische blik op deze beelden, en stelt zich vragen bij de impliciete keuzes van de fotograaf en de redactie van Life.

PORTRET VAN DE KUNSTENAAR ALS RESIDENT

B­kronieken – Myriam Van Imschoot en Jeroen Peeters kaapten met hun B-kronieken het themacluster van deze Etcetera. In het kader van hun project over transnationalisme en mobiliteit in de kunstensector, kozen ze als gastcurator filosoof en schrijver Dieter Lesage.

Portret van de kunstenaar als resident – Dieter Lesage Lanceert een portret van de kunstenaar als resident, en stelt zich vragen bij het beeld van de ‘kosmopolitische' kunstenaar, die zich van residentie naar residentie geconfronteerd ziet met precaire werksituaties en oneigenlijke verwachtingen.

The Residency – Ina Wudtke, aka dj T-ina Darling, kiest voor een upbeat antwoord.

Reizen, vluchten, vergaan

Choreograaf, onderzoeker en kosmopoliet van dienst Martin Nachbar, bedenkt strategieën voor een productieve residentie-ervaring.

De kunstenaar als res(iden)t

Wat is de politieke positie van de kunstenaar-resident? Welke promotionele nationale belangen heeft hij te verdedigen? Hoe verhoudt hij zich tot de ‘reguliere' kunstenaarsgemeenschap. Filmmaker Hito Steyerl en cultuurcriticus Boris Buden onderwerpen de residentiële conditie aan een kritisch onderzoek.

Flight PathJill Magid brengt de vluchtlijnen van de kunstenaar in beeld in een visueel essay.

De mobiele schrijftafel

Hoe moet het met de schrijversstiel, als hij wordt rondgvlogen van hot naar her, poseert voor de Peek & Cloppenburg-advertenties, en een mening moet produceren over alle ellende in de wereld. Komt hij dan nog wel aan schrijven toe? Schrijfster Tania Dückers geeft commentaar van achter haar mobiele schrijftafel.

Portret van een dooie kip als kunstenaar – Een residentieartiest mag al blij zijn met een dooie kip, beweert theatermaker Jan Ritsema. Zijn alternatief is de creatie van een residentieplek als kunstwerk: het paf (Performance Arts Forum).

Resident Blues – Ina Wudtke, aka DJ T-ina Darling, sluit af met een moody noot.

46 Een auto die democratie heet Functioneert een democratie net zoals een auto? Wie gaat je dan leren rijden? Maria Tarantino schuimde de Brusselse straten af tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, en praatte met nieuwe en oude kiezers over hun inzicht in de stembusslag.

51 Continuatie. Zes maanden é é n l o c a t i e – B o j a n a C v e j i c ́ en Xavier Le Roy brainstormen over een nieuw model voor artistieke samenwerking, onderzoek en productie.

54 Fin de saison – Met het vallen van de bladeren vielen ook de theatercoryfeeën. Liv Laveyne worstelt zich door het in memoriam.

56 Massakunst en gemeenschaps­ drama – Hoe functioneert kunst in een samenleving? Is er eigenlijk wel zo iets als gemeenschapsvormende kunst? Thomas Crombez plaatst vraagtekens bij een aantal onbevraagde waarheden.

62 Giannina Urmeneta Ottiker 65 Zelfportret – Choreografen

Claire Croizé en Etienne Guilloteau kwamen bijna tegelijkertijd aanzetten met een voorstelling die werkt als een (zelf)portret. Pieter T'Jonck analyseert hun verschillende strategieën.

71 De nieuwe vriendelijkheid Till Müller-Klug schetst in dit hoorspel de absurditeit van de werkloze vriendelijkheid.


Development and design by LETTERWERK