Archief Etcetera


PersonaliaPersonalia

Antonio Lobo Antunes (Lissabon, 1942) werd na zijn studies geneeskunde door het Salazar-regime naar Angola (toenmalige Portugese kolonie) gestuurd als militair arts. Nu leeft hij als schrijver en psychiater in Lissabon. Van hem verschenen de eerste twee delen van een trilogie in Nederlandse vertaling: Het handboek van de inquisiteurs en De glans en pracht van Portugal (1999).

Marleen Baeten, redacteur van Etcetera, is educatief medewerker aan Open School Leuven.

Jean Baudrillard doceerde jarenlang sociologie aan de universiteit van Paris X Nanterre. Hij is auteur van een twintigtal essays, waaronder La Société de Consommation (1970), De la Séduction (1980), La Transparence du Mal (1990) en L'échange impossible (1999).

Tone Brulin is auteur, acteur en regisseur. Vanaf de jaren '50 tot op heden werkte hij in zowat 'de hele wereld': Zuid-Afrika, Kongo, Verenigde Staten, Maleisië, enz. Hij was o.a. de stichter van de derdewereldtheatergroep Tiedrie.

Raymond Detrez doceert geschiedenis van de Balkan aan de K.U.Leuven en Oost-Europese geschiedenis aan de R.U.Gent. Hij publiceerde o.a.: De Balkan. Van burenruzie tot burgeroorlog (1992), De sloop van Joegoslavië (1996) en De uitgestelde oorlog (1999).

Moussa Diagana (Mauretanië, 1946) is socioloog en schrijver. Hij schreef o.a. de theatertekst La légende du Wagadu vue par Sia Yatabéré (1988), die in 1994 door Emile Lansman heruitgegeven werd.

Gabriel Garcia Marquez (Colombia) is journalist en auteur van talrijke romans en filmscenario's. Met zijn roman Honderd jaar eenzaamheid (1967) brak hij internationaal door.

Erwin Jans is dramaturg bij het ro theater (Rotterdam) en doceert aan de sectie Culturele Studies van de K.U.Leuven en aan het Conservatorium van Antwerpen.

Hugo Haeghens is directeur van het Cultureel Centrum van Maasmechelen.

Rudi Laermans, redacteur van Etcetera, doceert cultuursociologie aan de K.U.Leuven en is actief als essayist-criticus.

Charles Ntampaka is verbonden aan de Facultés Universitaires Notre Dame de la Paix Namen

Raissa Nvuyekure (1986) vluchtte in 1994 vanuit Rwanda naar België en gaat momenteel naar school in Antwerpen.

Peter Schmidt is publicist.

Gerald Siegmund, auteur van Theater als Gedächtnis (1996), is verbonden aan de universiteit van Siegen en schrijft als criticus voor o.a. de Frankfurter Allgemeiner Zeitung.

Klaas Tindemans is directeur van het Vlaams Theaterinstituut.

Dirk Tuypens (1966) behaalde in 1987 de eerste prijs toneelspeelkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. Als freelance acteur werkte hij onder meer bij De Tijd, Cie de Koe, Het Zuidelijk Toneel en momenteel bij Theatermakersgroep De Queeste. Bij het Vlaamse televisiepubliek is hij vooral bekend van de serie Heterdaad. In 1998 publiceerde hij het boek Het Goede Bondgenootschap - Kerk en Rwanda, over de kerkelijke verantwoordelijkheden in de Rwandese genocide.

Sarah Vanagt (1976) studeerde geschiedenis en begint binnenkort aan de opnames van haar eerste kortfilm. Ze schreef de tekst Ogen Alles, een theatermonoloog voor kinderen, die in maart 2001 in première gaat (een productie van Bronks).

Luc Vandeweyer (1956) studeerde geschiedenis aan de K.U.Leuven waar hij zijn doctoraat behaalde in 1991. In zijn onderzoek spitst hij zich onder meer toe op de gevolgen van de oorlogen in de twintigste eeuw voor de bevolking van België.

Steven Van Wolputte is postdoctoraal onderzoeker van het FWO Vlaanderen en verbonden aan de K.U.Leuven, departement Sociale en Culturele Antropologie.

Peter Verlinden is licentiaat in de politieke wetenschappen en in de communicatiewetenschap en master in social and cultural antropology. Sinds 1989 volgt hij de regio van de Grote Meren in Centraal-Afrika (Kongo/Zaïre, Rwanda, Burundi): eerst als persattaché bij minister van Ontwikkelingssamenwerking André Geens, sinds 1992 als journalist bij de VRT-televisie, waar hij chef Buitenland is van de Nieuwsdienst.

Loek Zonneveld is theaterverslaggever voor het Nederlandse weekblad De Groene Amsterdammer.

Etcetera

Abonnement 2000 (18de jaargang, 4 nummers)

800 Bfr./19.83 Euro; Nederland: 45 Hfl./20.75 Euro.

CJP en studenten: 650 Bfr./16.11 Euro;

Nederland: 37 Hfl./17.06 Euro.

Studenten theateropleidingen: 500 Bfr./12.39 Euro;

Nederland: 29 Hfl./13.37 Euro.

Internationaal abonnement: 1000 Bfr./24.79 Euro

verzendingskosten inbegrepen.

Oude nummers (voor zover beschikbaar)

nrs 1-49: 100fr./2.48 Euro; Nederland: 7 Hfl./3.23 Euro

nrs. 50 e.v.: 220 Bfr./5.45 Euro; Nederland: 13 Hfl./5.99 Euro

verzendkosten worden aangerekend

Steunfonds

individuen: vanaf 1000 Bfr./24.78 Euro

culturele instellingen: vanaf 10.000 Bfr./247.89 Euro

bedrijven: vanaf 20.000 Bfr./495.79 Euro

Betalingen

op rekening 433-1069951-66 bij de KBC te 1000 Brussel.

voor Nederland op rekening 47.29.50.312 bij

de ABN Amrobank te Hulst (giro van de bank is 1068635)

Theaterpublicaties vzw Josepha Buyle

Sainctelettesquare 19, 1000 Brussel

tel. 02/201 09 18 (maandag en donderdag)

fax 02/203 02 05

Verantwoordelijke uitgever Johan Wambacq

Mangelschotsstraat 13, B-1861 Wolvertem Ontwerp Dooreman

Vormgeving Pascal Van Hoorebeke voor Griffo, Gent druk Imschoot, Gent

Verkooppunten

Vlaanderen Theaters:

Antwerpen: deSingel, Monty Brugge: De Korre, De Werf

Brussel: Vlaams Theater Instituut, Beursschouwburg, De Munt, Kaaitheater, KVS-De Bottelarij

Gent: Vooruit, Backstage;

Strombeek-Bever: Cultureel Centrum;

Tielt: Theater Malpertuis; Tongeren: De Velinx

Boekhandels:

Aalst: Boekhandel De Kern; Antwerpen: De Boekuil, De Groene Waterman, Dierckxsens; Brugge: De Brugse Boekhandel, De Reyghere, Marechal; Deinze: Beatrijs; Dendermonde: 't Oneindige Verhaal; Genk: Malpertuis; Gent: Fnac, Walry, Drugstore Gent Zuid; Hasselt: De Markies van Carrabas; leper: Levet Scone; Kortrijk: Theoria; Leuven: Plato; Mechelen: Forum, Salvator; Mol: Bredero; Mortsel: De Boekuil; Oudenaarde: Beatrijs; Roeselare: Hernieuwen; Sint-Niklaas: 't Oneindige Verhaal; Tienen: Plato; Turnhout: Taxandria; Amsterdam: Athenaeum; International Theatre & Film Bookshop: Theater Instituut Nederland

Nederland

Amsterdam: Athenaeum, International Theatre & Film Bookshop, Theater Instituut Nederland

Volledig artikel als PDF

Auteur

Publicatie Etcetera, 2000-10, jaargang 18, nummer 73, p. 96

Trefwoorden euronederlandrwandadoceertbehaaldebalkanathenaeumboekuilbeatrijs

Namen ABN Amrobank te HulstAngolaAthenaeumB-1861 Wolvertem Ontwerp DooremanBackstageBelgiëBeursschouwburgBfr.Boekhandel De KernBrederoBrusselBuitenlandBurundiCentraal-AfrikaCharles NtampakaCie de KoeColombiaCultureel CentrumCulturele Studies vanDe BalkanDe BoekuilDe Brugse BoekhandelDe Groene AmsterdammerDe Groene WatermanDe KorreDe MuntDe ReyghereDe TijdDe VelinxDe WerfDeinzeDendermondeDrugstoreEmile LansmanEtceteraEuroFWO VlaanderenFacultés Universitaires Notre DameFilm BookshopFnacForumFrankfurter Allgemeiner ZeitungGabriel Garcia MarquezGenkGent ZuidGerald SiegmundGrote MerenHasseltHet Zuidelijk ToneelHeterdaadImschootInternational TheatreJean BaudrillardJoegoslaviëJohan WambacqJosepha BuyleK.U.LeuvenKVS-De BottelarijKaaitheaterKongoKortrijkL'échangeLa Société de ConsommationLa Transparence du MalLevet SconeLissabonLoek ZonneveldLuc VandeweyerMaleisiëMarechalMarleen BaetenMauretaniëMechelenMonty BruggeMortselMoussa DiaganaNederlandseNieuwsdienstOneindige VerhaalOntwikkelingssamenwerkingOpen School LeuvenPaix NamenParis X NanterrePeter SchmidtPeter VerlindenPortugalPortugeseR.U.GentRaissa NvuyekureRaymond DetrezRoeselareRotterdamRwandeseSalazar-regimeSarah VanagtSia YatabéréSiegenSociale en Culturele AntropologieSteven Van WolputteSéductionTheater Instituut NederlandTheatermakersgroep De QueesteTheoriaTiedrieTienenTone BrulinTongerenTurnhoutVRT-televisieVerenigde StatenVlaams Theater InstituutVlaams TheaterinstituutVlaamseWagaduWalryZaïreZuid-Afrika


Development and design by LETTERWERK