Archief Etcetera


Rudolf von Laban: de utopie vandaagRudolf von Laban: de utopie vandaag

Rudolf von Laban: de utopie vandaag

Was Rudolf von Laban lange tijd niet meer dan een lemma in de boeken dansgeschiedenis, vandaag lijkt hij terug van weggeweest. In het najaar wijdde Nouvelles de Danse een speciale bijdrage aan deze Duitse bewegingstheoreticus, aansluitend op een colloquium rond de man en zijn belang. Voor Etcetera een gelegenheid om Laban en zijn gedachtengoed te belichten in de context van de hedendaagse podiumkunsten.

Fysicus en bewegingswetenschapper Paul Derksen is te gast in Manifest, een rubriek voor vergeten/klassieke teksten: het door hem gekozen fragment is kapstok voor een prangend standpunt. Angstig voor het toenemende autisme in de dans vraagt Derksen zich af of we niet opnieuw, misschien wel met Laban, onze relatie met de ruimte moeten herzien.

Filosoof Adri De Brabandere schetst hoe het

ruimtegebruik in de dans door de tijd heen een almaar veranderend werelbeeld laat oplichten.

Lieve Demin sluit af met een in memoriam van de vorig jaar overleden Lea Daan. Deze danseres, choreografe en pedagoge introduceerde en verbreidde de theorie van Laban in Vlaanderen. De historische reconstructie van haar bewogen loopbaan is tegelijk ook een portret van een bewogen tijdperk.

Dansers van de dansschool en de dansgroep van Lea Daan / Wiliy Beunis

ETCETERA XIV I 55 23

Volledig artikel als PDF

Auteur

Publicatie Etcetera, 1996-04, jaargang 14, nummer 55, p. 21

Trefwoorden labanrudolfderksenbewogendaanutopievandaagdans

Namen Adri De BrabandereDansers vanDeminDuitseEtceteraLabanLea DaanManifestNouvelles de DansePaul DerksenVlaanderen


Development and design by LETTERWERK