Archief Etcetera


(advertentie)September 1991.

Theatergroep Hollandia, een voor Vlaanderen zo goed als onbekend gezelschap, speelt in de voormalige rijstpellerij op de Waalse Kaai 'Stallerhof' van de Duitse auteur Franz Xaver Kroetz. Door velen werd deze produktie beschouwd als hét hoogtepunt van het eerste Theaterfestival in Antwerpen. Wat opviel was de monumentale en uitgepuurde speelstijl; de ruwe, bevreemdende beelden; maar ook de manier waarop een niet-theatrale locatie werd getransformeerd tot een metafoor van wat theater kan zijn: een plek waar het spel gespeeld wordt van leven en dood.

Op uitnodiging van deSingel resideert Theatergroep Hollandia drie maanden in Antwerpen om er, in coproduktie met deSingel, 'Kuschwarda City' op te zetten van de Beierse auteur Herbert Achternbusch. De produktie gaat op 21 mei in première en speelt gedurende een volle maand in een industrieel pand in Wijnegem.

In 'Kuschwarda City' heeft de vooruitgang een wereldramp veroorzaakt. Een stadsnomade die zich met de indianennaam Kuschwarda City tooit, heeft de ramp overleefd. Met het verwende, dwarse zoontje van de president trekt hij door het Beierse woud. Om er zijn verleden te reconstueren, op zoek naar een manier om te overleven. Tevergeefs. Uiteindelijk schiet Kuschwarda City met één schot de zon uit, om zo een einde te maken aan de illusie dat er nog sprake is van 'natuur'.

THEATERGROEP HOLLANDIA

'KUSCHWARDA CITY' van Herbert Achternbusch

première donderdag 21 MEI 92

Voorstellingen van 21 MEI tot 20 JUNI 92 . 20 uur

zondag en maandag geen voorstelling

locatie: voormalige mouterij, Stokerijstraat 15, 2110 Wijnegem

DESINGEL

DESGUINLEI 25 . 2018 ANTWERPEN . 03/248 38 00

deSingel wordt betoelaagd door de Vlaamse Gemeenschap en geniet de steun van de Provincie Antwerpen. Sponsors zijn Agfa-Gevaert, Belgische Lloyd, Gemeentekrediet van België, Knack, De Morgen, De Nationale Loterij en S.W.I.F.T.

foto Raymond Mallentjer


Development and design by LETTERWERK