Archief Etcetera


(advertentie)7 jonge belgische danscreaties

Een buitenkansje? Meteen meepakken!

Maar je zit toevallig net krap bij kas Weg kans. Hoe aak gebeurt het niet? Een Persoonlijk Krediet van de ASLK biedt dan uitkomst Op een budgetvrien delijke manier

En ben je ouder dan 18 maar jonger dan 30 informeer dan eens naar onze speciale voorwaarden voor jongeren. Je ASLK-agentschap vertelt er je graag alles over.

Budgetvriendelijk Krediet

ASLK

bewegingsfestival mei '84

antwerpen

Nic Bal

Mijn wankele wereld

Vier jaar in het socialistisch verzet

Toen het Duitse leger in 1940 België overrompelde, dachten velen dat hiermee het laatste woord gezegd was. Zo niet Nic Bal. Een jeugd in de rode Vilvoordse Far West, een journalistieke entree in de Brusselse Le Peuple en een leidersrol in de Arbeiders Jeugd Centrale hadden hem tegen dat defaitisme gewapend. Hij bedankte ervoor naar de radionieuwsdienst terug te keren om er nazipro-paganda uit te zenden.

Nic Bal wordt een spilfiguur in het socialistische verzet. Hij helpt een clandestiene pers uit de grond stampen die de bevolking moreel wapent tegen de bezetter en de collaboratie schandvlekt. Die bladen droegen beloftevol-le namen als Morgenrood en Bevrijding: in dezelfde geest verliepen de debatten over de naoorlogse toekomst waaraan Nic Bal als lid van het socialistische oorlogsbureau deelnam. Intussen kenden de meeste verzetsvoor-mannen nochtans een verre van benijdenswaardig ondergronds bestaan. Hun wankele wereld -- met zowel de risico's van de wegslepingen en executies, als de onvergetelijke ervaringen van de kracht van de solidariteit-- komt in de memoires van Nic Bal weer tot leven.

serie 'Het geheugen' KRITAK / Fonds Leo Magits 352 blz., geïllustreerd, paperback 650 frank


Development and design by LETTERWERK