Claus wil in elk dorp werken

— Ik droom er van een stuk te maken met 46 acteurs, 6 decors en... Staatssubsidie.

Aanstaande vader Hugo Claus is even naar Brussel overgekomen om er zijn « Blauw - Blauw », dat gemonteerd wordt in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg voor te stellen. Hij gaat er van uit dat over een toneelstuk niet kan gepraat worden, mnar vertelt, tussendoor wel over «Blauw-blauw» (Ja, het is een komedie ! dat het geschreven werd voor bepaalde Nederlandse acteurs, die het onder zijn regie creëerden.

— Het was een gekke situatie. Tijdens de repetities maakte Fons Radomakers herhaaldelijk grappen over de burgerlijke manier waarop zijn personage bepaalde zaken zegt. Hij citeerde dan zichzelf, vaak zonder het te weten.

Het gezelschap van de K.V.S. staat dus voor de taak dit stuk met andere acteurs dan de oorspronkelijke opnieuw te monteren. Noch Hugo Claus, noch regisseur Kris Betz zijn hiervoor bevreesd. De laatste voegt er trouwens aan toe dat «Blauw-blauw » bewerkt is geworden en vertaald naar onze situatie, «met inbegrip van de hebbelijkheden van Nand Buyl die in de Brusselse versie de rol van Rademakers vertolkt. Hugo Claus zelf is bij deze bewerking niet tussengekomen.

— Ik voel er niets voor om, nadat het geschreven is, nog iets aan een stuk van mij te veranderen of te bewerken.

Is Hugo Claus de jongste tijd niet méér regisseur dan auteur ? En verklaart dat niet zijn "bewerkingen" van bestaande stukken » ?

— Ik heb dat altijd gedaan. Voor mij is dat een oefening, even noodzakelijk als vingeroefeningen voor een pianist.

Voor Claus leveren die vingeroefeningen alleszins vruchten af. Gedurende de maand januari staat hij b.v. op de affiche van vier schouwburgen In België, Benevens de K.V.S. lopen «Vrijdag» in het Théatre National, «Pas de deux» in Arena-Gent en bracht Nederlands Toneel Gent "Dans van de Reiger". Dat betekent dat zijn destijds geuit veto tegen Gent klaarblijkelijk is opgeheven ? Zou Claus desgevallend ook in Gent regisseren ?

— Ik wil in elk dorp werken, wanneer ik gevraagd wordt.

H.M.