HET PAROOL 9-11-1951 (4068) (HUGO CLAUS)

ROMANCIER HUGO CLAUS blijft Nederlands schrijven

Met Frans actrice in Amsterdam

(van onze letterkunde-redacteur)

De jonge Vlaamse schrijver Hugo Claus, wiens roman "De Metsiers" zowel in Vlaanderen als in Nederland algmeen de aandacht heeft getrokken en die tegenwoordig in Parijs woont, is enkele dagen in Amsterdam.

Er is indertijd over hem bericht, dat hij, gedegouteerd door gebrek aan waardering, voortaan in het Frans zou gaan schrijven. Toen ik hem in een Amsterdams café ontmoette, vroeg ik hem naar de juistheid van dit bericht.

"Er is niets van waar", zei Hugo Claus. "Ik voel mij Vlaming, ik houd van de Vlamingen en ik blijf schrijven in het Nederlands. Ik heb trouwens in het minst niet te klagen over gebrek aan waardering".

De 22-jarige schrijver heeft ter gelegenheid van de tentoonstelling van zijn vriend Corneille in de kunstzaal Michels en Martinet de tekst geschreven voor een klein boekje over die experimentele schilder, dat door de kunstzaal is gepubliceerd. Claus heeft grote bewondering voor de "experimentelen". Ook in het milieu van van de jonge Nederlandse experimentele dichters, zoals Vinkenoog en Lucebert, die eveneens in Parijs wonen, voelt hij zich thuis. Twee dichtbundels van zijn hand zullen binnenkort in ons land worden gepubliceerd. Zijn roman "De Metsiers" is overigens niet "experimenteel". De uitgever had hem opgedragen een "roman noir" te schrijven; vandaar de algemeen opgemerkte gelijkenis met het werk van sombere Amerikanen als Faulkner, Steinbeck en Caldwell. Hij kent het Vlaamse boeren-milieu trouwens uit eigen ervaring en de in zijn roman beschreven situaties zijn minder "erg", zegt hij, dan de werkelijkheid. Claus is in gezelschap van een jonge film-actrice, de bijzonder charmante Elly Norden, die geboren is in Oostende, maar Nederlandse is van nationaliteit. Zij heeft in enkele Franse films gespeeld, na in een toneelvoorstelling ter gelegenheid van het filmfestivak in Knokke te zijn opgemerkt. Zij speelde de eerste vrouw van "Blauwbaard", een film van Christian Jaque met Pierre Brasseur en Cécile Aubry, Laura in "olivia" (naar de roman "Olivia" door "Olivia"), een film van Jacqueline Audry.